CE ESTE AGROBALANCE?

AgroBalance este un serviciu complex prin care producătorii agricoli primesc o informație detaliată la nivel de bloc fizic, privind cantitatea rezervelor de nutrienți disponibile în sol. Pachetul include si instrucțiuni individuale, unde și ce cantitate de nutrienți trebuie aplicată pentru a se obține rezultate optime în fertilizarea plantelor și atingerea randamentului dorit.

Pachetul AgroBalance cuprinde:

Analize de sol pentru următorii indicatori:

Prelevarea automatizată a probelor de sol (0-30 cm) de către un specialist Vantage;

 • reacția solului (pH);
 • elemente nutritive (azot mineral – amoniacal NH4-N și sub formă de nitrat NO3-N), fosfor asimilabil (P2O5), potasiu schimbabil (K2O), forme absorbabile de calciu (CaO), magneziu (MgO), sulf (S), sodiu (Na2O), fier (Fe), cupru (Cu), zinc (Zn), mangan (Mn) și bor (B);

Recomandări privind nutriția sub forma unui plan de fertilizare echilibrată pentru fiecare parcelă și cultură corespunzătoare;

Pregătirea unor hărți digitale agrochimice, care conțin informații privind distribuția indicatorilor de reacție a solului (pH), azot, fosfor și potasiu.

Prelevarea de probe de control în timpul sezonului de creștere de către un specialist Vantage – plante și o probă corespunzătoare de sol din fiecare bloc fizic;

Analiza probelor de control pentru conținutul de azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan și bor;

Elaborarea unor recomandări pentru o nutriție corectivă a solului și / sau a frunzelor pe baza rezultatelor analizelor probelor de control.

 

Pentru mai multe detalii privind acest serviciu, vă invităm să accesați prezentarea aici

PRELEVAREA PROVELOR DE SOL

 • Vehicule ATV dotate cu echipamente Wintex automate de prelevare a probelor de sol;
 • Prelevare de mostre de sol printr-o spațiere uniformă de tip grilă;
 • Nivele de adâncime de până la 60 cm;
 • Mostre reprezentative de sol;
 • Înregistrarea coordonatelor GPS.

ANALIZE DE SOL

O parte a indicatorilor pentru care laboratorul AgroService efectuează analize sunt:

 • Reacția solului (pH);
 • Conținutul total de săruri solubile;
 • Conținut de humus;
 • Forme generale și absorbabile de azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan, bor, molibden, etc.;
 • Carbonați generali și activi;
 • Textura solului.

ANALIZE DE PLANTE

Analizăm compoziția chimică a plantelor pentru a obține informații cu privire la conținutul actual al elementelor nutritive asimilate:

 • azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier, cupru, zinc, mangan, bor, molibden și altele.

CONSULTANȚĂ ȘI RECOMANDĂRI DE FERTILIZARE

ÎNAINTE DE SEMĂNARE

Noi folosim rezultatele analizei solului pentru a determina cantitatea de elemente nutritive accesibile în solul fiecărui bloc fizic. Pe această bază întocmim recomandări pentru fertilizarea culturilor în conformitate cu obiectivele de producție:

■ producția estimată;

■ rezerva stabilită de nutrienți pentru sol.

Vă punem la dispozitie recomandările privind fertilizarea culturilor sub forma unui tabel, cu doza medie de îngrășământ recomandată pentru fiecare bloc fizic  analizat. Indicăm macroelementele necesare în cantitate de substanţă activă pe hectar. Atunci când probele de sol sunt analizate pentru microelemente, acestea figurează în plan cu recomandarea pentru aplicare foliară.

ÎN TIMPUL PERIOADEI DE VEGETAȚIE

În timpul perioadei de vegetație a culturii sfătuim fermierii să aplice în practica lor prelevarea și analiza în laborator a probelor de plante și ale celor de sol corespunzătoare.

În baza rezultatelor obținute agronomii noștrii întocmesc recomandări pentru fertilizarea culturilor în perioada de vegetație, care vizează corecția planului inițial în conformitate cu condițiile actuale de dezvoltare a culturilor.

RATA VARIABILĂ DE APLICARE

(Aplicație cu rată variabilă) este o tehnologie grație căreia fermierii pot aplica diferite materiale (cel mai frecvent îngrășăminte) cu rată variabilă în timp real. Scopul este acela de uniformizare a fertilității în cadrul unui bloc fizic.  Spre deosebire de prelevarea standard a probelor de sol, în acest caz probele sunt prelevate cu o densitate de până la 4 ori mai mare.

Recomandările de corecție a acidității solului (pH), precum și cele de fertilizare (fosfor și potasiu)  sunt transpuse sub forma unor hărți digitale ce se încarcă în computerul utilajelor dotate cu echipamente specializate ce pot aplica cantități variabile de îngrășăminte.

ETAPE:

 • Se întocmește o hartă digitală cu limitele terenurilor agricole. Suprafața sa este împărțită în zone (celule) pentru prelevarea de probe. Din fiecare zonă se prelevează mostre reprezentative de sol. Spre deosebire de prelevarea standard de probe, la VRA numărul de probe de sol este mai mare, cu scopul evaluării cu o mai mare exactitate a distribuției rezervelor de nutrienți în sol.
 • Probele de sol sunt analizate în laboratorul Agro Service.
 • Pe baza rezultatelor obținute se întocmește o hartă digitală cu instrucțiuni privind rata de îngrășământ individuală pentru fiecare zonă analizată din suprafață. Această hartă este încărcată într-un dispozitiv GPS care gestionează mașina care împrăștie îngrășămintele în timp real.

ABONAMENT

Serviciul de abonament se realizează la nivel „o parcelă din exploatația agricolă“ pentru o perioadă de 4 ani consecutivi. În fiecare an din cadrul planului de abonament ne asumăm obligația de a urmări obiectivele de exploatare stabilite personal, prin aplicarea pachetului de servicii asupra căruia s-a convenit.

În pachetul abonament pot fi incluse următoarele servicii:

 1. Recoltare de mostre de sol

În primul an probele de sol se recoltează pe un model de rețea care asigură o reprezentativitate de 100% din suprafața fiecărei parcelе.

Aplicăm diferite metode de prelevare a probelor în funcție de obiectivele stabilite:

 • Stabilirea unui fond agrochimic comun (rezervele de elemente nutritive), în blocurile fizice ale fermei. În acest scop, efectuăm prelevarea probelor de sol în conformitate cu standardul de stat din România.
 • Identificăm variațiile în rezervele de nutrienți într-un anumit bloc fizic. În acest scop, vom preleva un număr mai mare de probe de sol.

În următorii trei ani din perioda de abonament, probele de sol se recoltează numai din anumite module ale parcelelor – așa numitele „probe de control“.

2. Probe de control din plante și sol în timpul perioadei de vegetație

3. Analize de laborator ale probelor prelevate;

4. Recomandări privind nutriția plantelor (anual):

 • la începutul anului agricol;
 • în timpul perioadei de vegetație.

5.Recomandare privind aplicarea ratei variabile (VRA)

Într-un abonament convenit, în scopul aplicării ratei variabile în fiecare an agricol vom crea pentru fiecare unitate instrucțiuni privind aplicarea produsului selectat (cel mai adesea de îngrășăminte sau de calcar), cu rată variabilă. Harta VRA este în format digital și este utilizată cel mai eficient prin importarea într-un receptor de navigație Trimble.