CE ESTE GEOSCAN?

GeoSCAN este un program de monitorizare a culturilor prin satelit. Programul oferă informații despre evoluția culturilor aproape în timp real, cu scopul de a evalua zonele cu productivitate diferită prin intermediul Indicelui de Vegetație.

Programul GeoSCAN se bazează pe cele mai noi tehnologii de observare a Pământului. Programul furnizează imagini din satelit oferind informații detaliate pentru orice dimensiune a parcelei și pentru orice tip de cultură. Abonamentul la Geoscan oferă accesul la hărți ale Indicelui de Vegetație pentru întreg sezonul de cultură.

După înscrierea în programul GeoSCAN veți primi hărți actualizate ale parcelelor lucrate de dumneavoastră, pe tot parcursul anului, în baza unui abonament anual.

Pentru mai multe detalii privind acest serviciu, vă invităm să accesați o scurtă prezentare aici.

BENEFICIILE PROGRAMULUI GEOSCAN

Pe baza hărților actualizate din GeoSCAN, ce arată starea culturilor în diferite perioade de vegetație, dumneavoastră puteți determina:

 • Zonele cu productivitate ridicată și scăzută din fiecare parcelă;
 • Evoluția diferită a soiurilor dintr-o anumită cultură;
 • Fertilizarea insufcientă sau excesivă;
 • Operații agrotehnice de calitate proastă;
 • Creșterea excesivă a buruienilor;
 • Boli ale plantelor sau daune cauzate de insecte;
 • Stres hidric – lipsa apei sau zone inundate;
 • Daune provocate de animale sălbatice;
 • Estimarea daunelor produse de grindină.

DE CE SATELITUL VEDE MAI BINE DECÂT OCHIUL UMAN?

Indicele de vegetație este o transpunere matematică a valorilor luminii reflectate în spectrul vizibil și în spectrul infraroșu, este corelat cu conținutul de clorofilă, cantitatea totală de biomasă și cu activitatea de fotosinteză a plantelor.

Dincolo de spectrul vizibil, senzorii montați pe sateliți sunt sensibili și la spectrul de radiație imperceptibil ochiului uman. Spectrul infraroșu apropiat (NIR) este cea mai utilizată parte a radiației electromagnetice folosită pentru monitorizarea vegetației.

Deoarece se folosește de avantajul reflexiei ridicate pe care o are vegetația în spectrul NIR, diferența între culturile sănătoase și cele stresate se poate observa în GeoSCAN cu mult înainte să poată fi observată cu ochiul liber.

ANALIZA HĂRȚILOR DE VEGETAȚIE

Programul oferă statistici bazate pe imaginile din satelit:

 • Zona ocupată de fiecare clasă a Indicelui de Vegetație;
 • Indicele de Vegetație al fiecărei sole, pe fiecare clasă în parte, în comparație cu media Indicelui solelor cu același tip de cultură pentru întreaga fermă.

VIZUALIZAREA ANALIZELOR DE SOL

Programul permite vizualizarea hărților analizelor de sol, locația de prelevare a mostrelor precum și traseul urmat de ATV la prelevarea lor.

FUNCȚIA DE COMPARARE SIMULTANĂ

Programul GeoScan permite compararea simultană a oricăror două hărți de sol sau de vegetație.

Date Meteo – Istoric

Informațiile Meteo sunt esențiale pentru a stabili dacă starea culturii se datorează unei deplasări de teren sau din cauza unui impact antropic.

Istoricul – afișează temperaturile maxime și minime precum și precipitațiile pe ultimele 12 luni.

DATE METEO – PROGNOZA PE URMĂTOARELE 7 ZILE

Prognoza vremii se poate urmări pe 7 zile, prezentând detaliat pe zile și ore, temperatura aerului și nivelul precipitațiilor.

DATE METEO – PROGNOZA AGRO

Panoul cu prognoza Agro include următoarele informații:

 • Precipitații și probabilitatea de precipitații;
 • Acoperirea cu nori;
 • Evaporarea apei în atmosferă;
 • Viteza și direcția vântului.

DATE METEO – INTERVALE DE ÎNSĂMÂNȚARE

Intervalele de însămânțare pentru următoarele 7 zile, pentru fiecare cultură în parte, sunt afișate detaliat pe zile și ore, ținând cont de precipitații și temperatura solului.

DATE METEO – PERIOADA DE FERTILIZARE ȘI ERBICIDARE

Perioada de fertilizare și erbicidare indică cel mai potrivit interval, pe zile și ore, în următoarele 7 zile, pentru aplicarea corectă a produselor de protecție a culturilor.

Predicția are la bază analiza informațiilor privind viteza și direcția vântului, precipitațiile, temperatura aerului și umiditatea.

DATE METEO GRADE – ZI DE CREȘTERE

Grade – zi de creștere (GDD).

Calendarul fenologic se bazează pe suma temperaturilor și a precipitațiilor cumulate, calculate de la data semănatului.

APLICAȚIA MOBILĂ

Zonele cu probleme identificate pe hărțile de vegetație pot să fie inspectate pe teren utilizând aplicația mobilă GeoSCAN Mobile App.

Folosind funcția GPS, aplicația mobilă permite poziționarea exactă în teren precum și măsurarea suprafeței și a distanței cu ajutorul instrumentelor de lucru din cadrul platformei. Disponibilă pentru toate dispozitivele iOS și Android.