De ce merită agricultura de precizie să investești în ea?

Author: 07.11.2018

Înainte de a dezvolta care sunt beneficiile agriculturii de precizie, primul pas este să o definim. Agricultura de precizie este o abordare a managementului fermei care se folosește de tehnologia informației pentru a se asigura că atât culturile cât și solul primesc exact ce au nevoie pentru a se menține sănătoase și pentru a asigura astfel o productivitate optimă. Obiectivul principal al acesteia este să crească profitabilitatea, eficiența și sustenabilitatea în cadrul fermei. Acest lucru se realizează printr-o combinație de tehnologii și echipamente.

În primul rând, tehnologia din cadrul agriculturii de precizie colectează și analizează date din fiecare acțiune efectuată și te ajută să iei deciziile imediate și viitoare: ce semințe să plantezi în funcție de tipul solului sau unde exact ai nevoie, dar mai ales ce cantitate de îngrășământ sau pesticide să aplici. Apoi, odată ce ți-ai format o idee concretă despre ce trebuie făcut în ferma ta, echipamentele de agricultură de precizie te vor ajuta să îți pui planul în acțiune. De exemplu, îți poți pregăti terenul pentru semănat utilizând un control automatizat al secțiunilor, poți aplica variabil îngrășăminte cu ajutorul aplicațiilor cu rată variabilă sau poți manevra cu precizie tractorul și utilajul cu un sistem autopilot.

Dezvoltarea agriculturii de precizie a început în anii 1990 prin introducerea sistemelor globale de poziționare (GPS) și a sistemelor informatice geografice (GIS). O gamă largă de senzori, monitoare și controlere au fost, de asemenea, dezvoltate în anii ’90 și au fost utilizate pe echipamente precum senzorii de turație al cardanelor pentru semănători, senzori de presiune și servomotoare. Odată cu introducerea și adoptarea rapidă a laptopurilor, a internetului de mare viteză și a sateliților fiabili, agricultura de precizie a devenit din ce în ce mai accesibilă și utilizarea ei a crescut foarte mult în ultimul deceniu, atât de mult încât acoperă acum fiecare operaţiune dintr-o fermă.

De ce să investiți în Agricultura de precizie?

Atunci când hardware-ul și software-ul tău pot comunica unul cu celălalt, nu va trebui să îți petreci atât de multe nopți târzii pentru a planifica următorii pași – capabilitățile agricuturii de precizie te vor ajuta să îți gestionezi următorii pași. Îmbunătățind eficiența globală, poți să economisești timp pe care să îl petreci cu familia. Efectul de exactitate al agriculturii de precizie se manifestă dincolo de rutina zilnică, oferindu-ți mai mult decât o valoare monetară.

Dar asta nu înseamnă că agricultura de precizie nu ajută și funcțiile de bază; folosind soluții de precizie vei reuși să faci economie de timp și costuri pentru ferma ta. Studiile arată că rentabilitatea investiției (ROI) variază în funcție de numeroși factori, precum tipul și dimensiunea fermei tale, tehnologia specifică introdusă și modul în care datele sunt analizate și implementate.

Cu toate acestea, atunci când agricultura de precizie este implementată  corect și face parte dintr-un plan care vizează activitatea de ansamblu a fermei, diferite studii de cercetare arată că tehnologiile agriculturii de precizie pot reduce rapid costurile de producție și de recoltă, reduc consumul de apă și îți pot economisi timp și dureri de cap atunci când planifici și executi fiecare sezon de creștere.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoaștem este că agricultura de precizie nu este o soluție universală pentru toți. Ceea ce funcționează pentru vecinul tău ar putea să nu aibă sens pentru tine. Analiza fiecărei operațiuni individuale și implementarea soluțiilor individuale pentru ferma ta sunt singurele modalități de a utiliza agricultura de precizie cu succes și de a crește rentabilitatea fermei pentru a obține un profit mai mare.

Echipa de specialiști Vantage iți stă la dispoziție pentru a te consulta și a-ți oferi cea mai bună soluție potrivită ție și nevoilor afacerii tale.

Agricultura de precizie aduce în ferma ta tehnologia care îți unește întreaga fermă, oferindu-ți controlul și vizualizând datele de care ai nevoie pentru a lua decizii mai bune. Când poți lua decizii mai bune, știi că profiți din plin de operațiunile tale, oferindu-ți liniște și încrederea că iei cele mai bune decizii.

Leave a Reply

*