De ce fermierii ar trebui să pună accent pe informațiile reale de productivitate

Author: 25.09.2019

Informațiile reale privind productivitatea joacă un rol major în maximizarea eficienței și rentabilității fermei. Chiar dacă există mulți alți factori în joc, fără aceste informații reale fermierii vor ajunge să ia decizii bazate pe hărți de productivitate inexacte – ceea ce echivalează cu a naviga către o destinație fără să ai indicații suficiente.

Informațiile de productivitate devin deosebit de importante atunci când fermierii încearcă să obțină un control clar asupra variabilității pe terenurile lor. Înarmați cu aceste cunoștințe, ei pot lua măsuri pentru a îmbunătăți productivitatea din diferite zone. Pentru o zonă foarte slab productivă, unde nu există o soluție economică, poate însemna scoaterea acestei suprafețe complet din producție. Pentru alte astfel de zone, ar putea însemna scăderea cantității semănate pentru a nu irosi sămânța acolo unde oricum nu produce.
Însă, pentru a lua decizii bune, fermierii au nevoie de informații reale despre productivitatea obținută, astfel încât să lucreze cu o imagine clară și exactă a ceea ce s-a întâmplat de fapt cu respectiva cultură.
Informațiile reale de productivitate sunt practic cel mai important raport peste care un fermier se va uita după recoltat, pentru că acesta reflectă munca dintr-un întreg sezon. Știm cu toții că din sistemele de generat hărți de productivitate nu rezultă cele mai precise informații. Datele din aceste sisteme pot avea o calitate slabă din mai multe motive – s-ar putea să avem întreruperi din cauza întârzierii fluxului de cereale, a întârzierilor de pornire și de oprire la sfârșitul fiecărui rând, să se combine suprapunerile sau calibrarea să nu fie făcută corespunzător – în orice caz, știm că aceste informații au un potențial foarte ridicat, dar, probabil, o calitate slabă.

Problema

Așa cum știu deja fermierii, acuratețea informațiilor de productivitate depinde în mare măsură de cât de atent înregistrează operatorul combinei datele în monitorul acesteia. Majoritatea sistemelor de măsurat productivitatea au nevoie ca operatorii să efectueze „calibrări”, adică să cântărească o cantitate reală de cereale recoltată apoi să introducă greutatea acesteia în monitorul sistemului. Aceste calibrări trebuie efectuate pe parcursul recoltatului, pentru fiecare cultură și ținând cont de condiții precum nivelul de umiditate sau variația soiurilor.

Alte lucruri care au impact semnificativ asupra rezultatelor reale privind productivitatea sunt legate de inexactități din procesul de colectare a informațiilor. Unele dintre aceste probleme includ:

  • Întârzierea înregistrării informației – determină decalarea poziției unde se înregistrează informația
  • Citirea incorectă sau inexactă a înălțimii hederului combinei care duce la înregistrarea de valori nule sau lipsa de înregistrări care altfel ar fi fost valabile
  • Suprapunerea combinei peste zonele recoltate anterior
  • Declararea incorectă a poziției hederului față de poziția antenei/receptorului GNSS (GPS)

Rezolvarea problemei:

Unii fermieri își corectează aceste informații manual. Acest proces funcționează pentru unii, dar este dificil și ocupă mult timp. Alții apelează la instrumente noi de corectare a informațiilor de productivitate.

Mai jos găsiți o descriere a instrumentului de corecție a informațiilor de productivitate din cadrul programului TrimbleAg:
• Procesează informații dintr-o gamă largă de sisteme de generat hărți de productivitate
• Elimină automat problemele de întârziere a fluxului de cereale, erorile GIS, erorile de senzori și suprapunerile
• Ușurează procesul de combinare a informațiilor colectate la recoltarea cu mai multe combine
• Oferă o modalitate de a corecta valorile productivității folosind cantități reale din tichetele de cântar sau din alte surse
• Furnizează următoarele rezultate:
o Productivitate calibrată – include toate corecțiile și ajustările aduse stratului de productivitate brut
o Productivitate normalizată – pune toată productivitatea pe o scară de 100 de diviziuni unde 100 reprezintă 100% din productivitatea medie pentru fiecare solă. Acest lucru ajută la comparații ale productivității de la an la an, chiar și atunci când au fost înființate diferite culturi.

Leave a Reply

*